Skulder i svenska hushåll

De flesta hushållen i Sverige är idag skuldsatta på något sätt. Skuldsättningen hos de svenska hushållen har ökat väldigt kraftigt sedan mitten på 90-talet, en anledning till detta kan vara att det har blivit lättare att låna pengar samt att det har blivit normaliserat att låna pengar för saker som inte kan tyckas vara särskilt nödvändiga.
En annan anledning till den höga skuldsättningen är att Sveriges skatter och subventionssystem har förändrats under åren.

Den vanligaste anledningen till att svenskar skuldsätter sig är när de ska köpa en bostad. Det är relativt enkelt att få ett bolån om man sköter sin ekonomi. I många delar av Sverige har även bostadspriserna stigit något fruktansvärt vilket nästan tvingar en att ta bolån om man inte har väldigt gott om pengar.

Jämför man skuldsättningen hos de svenska hushållen med andra europeiska länder kan man se att Sverige har en ganska hög genomsnitts skuldsättning. År 2010 uppgick de svenska hushållen skuldsättning till nästan 165% av deras disponibla belopp. Värst i Europa var Danmarks hushåll som i genomsnitt hade en skuldsättning på drygt 200%.

Nu de senaste åren har dock bankerna börjat bli mer restriktiva när det gäller utlåning av pengar. Det osäkra läget i landets ekonomi har också fått bostadsprisernas ökningar att avstanna något.

I dagens Sverige är det ganska svårt att leva utan att skuldsätta sig. Redan när man studerar kan det vara svårt att hitta en billig bostad om man inte kan bo tillsammans med sin familj eller dela boende med en vän. Majoriteten av de som studerar i dagsläget har tagit studielån. En annan anledning kan vara att det är ganska svårt att få arbete samt att hinna med det medan man studerar.

Klarar man av studierna utan att låna pengar är man på en god väg till att bli utan skulder i framtiden, något som oftast känns väldigt skönt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>